Bolezen dojenčka

Anekdota o prvi bolezni

Piše: noseča mamica Petra

Anekdota sega v čas, ko je bila Julija stara približno 6 mesecev. Do takrat še nikoli ni bila bolna, zato z možem še nisva vedela, kako se bo odzivala na takšno stisko. Tisti večer je jokala več kot navadno, ko sem jo stisnila k sebi. Zdelo se mi je, da je njeno čelo bolj toplo kot sicer.

Ko se je Julija rodila, sva od različnih prijateljev in sorodnikov v dar dobila pravo malo zalogo različnih digitalnih in klasičnih termometrov. Na šoli za starše so nas podučili, da moramo z navadnimi in digitalnimi termometri temperaturo meriti pod pazduho in ne v ritki ali v ustih, s termometri za čelo ali ušesa, pa na navedenih predelih telesa. Termometri, ki sva jih imela doma, so bili primerni le za uporabo pod pazduho. Najprej sva se trudila s klasičnim termometrom, vendar je bilo razdraženo deklico težko prepričati, da bi imela termometer pod pazduho več kot minuto. Poskusila sem še z dvema digitalnima, ki sta pokazala čisto različni vrednosti. Nad merjenjem temperature sem obupala in se odločila, da Julijo podojim ter uspavam in zjutraj precenim, kako naprej. Ko sem jo položila v posteljico, je nekako nenavadno potisnila roko v svoja usta in močno bruhala. V moji glavi so se že odvijali strašni scenariji, kako hudo mora biti bolna moja punčka in kako bomo sploh preživeli noč.

Zjutraj sem iz posteljice vsa prestrašena dvignila svojo bolno deklico in ugotovila, da so vsi simptomi izginili in da bolezni, ki sem jo predvidevala, sploh ni bilo. Čez noč je namreč ven pokukal prvi zob in tista morebitna vročina ni imela nobene povezave z boleznijo. Večerno bruhanje pa je bilo najverjetneje le posledica prepolnega trebuščka.

Julija je v resnici prvič zbolela pred dvema tednoma. Vendar sem se do takrat že bolje opremila z merilci temperature. Pri Hartmannu sem dobila termometer, ki se ga uporablja tako, da z njim le za tri sekunde posvetimo na čelo otroka, naprava pa izpiše telesno temperaturo. To lahko storimo tudi v času spanja in otroka med merjenjem ne budimo iz dragocenega spanca. Ker zaradi slabih izkušenj z digitalnimi termometri ne zaupam vsemu, kar obstaja na trgu, sem tudi na sebi nekajkrat preizkusila, ali se moja izmerjena temperatura na klasičnem termometru ujema s tem, kar pokaže Hartmannov Baby Thermoval, in moram priznati, da so se izmerjene temperature ujemale. Navdušena sem še nad eno lastnostjo termometra, in sicer, da shrani zadnjih 10 izmerjenih temperatur, pa tudi nad tem, da lahko z njim merimo tudi temperaturo stekleničke, čaja ali drugih predmetov.

Ko si prvič starš, je prva bolezen otroka neka nova preizkušnja na poti starševstva. Ko danes pogledam nazaj, vem, da sem se tisti večer absolutno preveč obremenjevala. Vendar pri bolezni nikoli ne veš, kam lahko napreduje.

Ostanite zdravi! <3

Objava je nastala v sodelovanju s Hartmann Slovenija.

Preberi še

Loading

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.