depresija

Depresija v nosečnosti in po porodu

Piše: Petra s pomočjo Nine, Marjetke in deklet iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje

Nosečnost in materinstvo sta čas, ko naj bi ženska zacvetela. Še posebej v nosečnosti velikokrat govorimo o nosečniškem žaru in neizmerni sreči. Pa vendar ni vedno tako. Marsikatera bodoča mamica ima težave s slabostmi, utrujenostjo, sladkorno boleznijo, hemoroidi, povišanim krvnim tlakom in še z marsičim. Ker sem sama imela res lepo in netežavno nosečnost, včasih kar ne morem verjeti, kako pogosta je depresija v nosečnosti. Če zdravstvenim zapletom prištejemo še družinske in finančne težave, pa lahko tudi tiste srečnice brez velikih nosečniških težav verjamemo, da je lahko  obdobje preden rodiš izredno psihično zahtevno.

Kako pa je po porodu, ko rodiš nekaj majhnega, lepega in težko pričakovanega? Seveda se vsaka mama otroka razveseli, vendar so čustva velikokrat povezana s strahom, fizično bolečino in neizkušenostjo. Kar je mene najbolj pripravilo na poporodno obdobje, so bili obiski pri Ani, ki je rodila nekaj mesecev pred mano. Rekla mi je: “Veš Petra, prvi mesec je malce težko in drugače kot si predstavljamo iz filmov ali pripovedovanj. Otrok joka, ko kaj potrebuje in se še ne smehlja ter hvaležno odziva na tvoj trud pri previjanju pleničk, hranjenu, petju ali prijaznem pogovarjanju.” Tako sem se nekako pripravila, da bom v začetku čisto prava mama. Dajala bom, čeprav ne bom ničesar prejela v zameno. Z drugimi mamicami sem se včasih nekoliko grdo pošalila, da bom prvi mesec bolj kot ne samo mlekarna. Pa vendar danes vidim, da so mi realni opisi starševstva resnično prišli prav in kljub težavam z dojenjem, nastavki, mastitisu, bolečinam in nekaj solzam v poporodnem obdobju lahko rečem, da se nisem srečala s kakšno hujšo obliko poporodne depresije.

Depresija je nekaj zelo pogostega in absolutno nisi slaba mama če se ti to dogaja. Ne ustraši se in ne boj se poiskati pomoči, saj se to lahko zgodi čisto vsaki ženski. Otožnost po porodu je nekako čisto naraven odziv telesa, ki žaluje za tem, kar je 9 mesecev tako skrbno čuvalo, razvijalo ter nudilo dom detetu od spočejta dalje. In ravno tako kot mama zajoka, ko gre otrok od doma, tako zajoka tudi telo v znakih, ki jim rečemo poporodna depresija, ki je lahko bolj ali manj izrazita. Prav je, da se ženska posluša, se poslovi od prejšnjega stanja, vendar naj, če to vodi v pretirano žalost ali tesnobo, poišče pomoč.


Kontaktirala so nas dekleta iz Nacionalega inštituta za javno zdravje in nam poslale vabilo k ogledu njihovega resnično dobrega projekta:

Danes, 7. aprila 2017, je svetovni dan zdravja, ki je letos posvečen depresiji. Na inštitutu so posvetili posebno pozornost prav ženskam v nosečnosti in po porodu. Pripravili so spletno stran, kjer je na voljo tudi vprašalnik, s pomočjo katerega lahko ženska sama preveri, če pri njej obstaja tveganje za pojav depresije v nosečnosti in po porodu:

VPRAŠALNIK

Ko izpolnite vprašalnik pa dobite tudi kvalitetne namige, kaj je priporočljivo storiti glede na vaše rezultate. Iskreno priporočamo reševanje in podpiramo takšne projekte!

Loading

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.