Eifflov stolp potovanja za študentske družine

Pariz za študentske družine

Piše: noseča mamica Petra

S Kristjanom sva skupaj nekaj manj kot 8 let. Že od najinih začetkov sva imela plan, da obiščeva Pariz. Kristjan je imel v gimnaziji španščino in me je v Španijo peljal že dvakrat, jaz pa sem imela francoščino in Pariz je bil že dolgo na seznamu najinih potovanj.

Rok za potovanje v Pariz je bil: do mojega 26. rojstnega dne. Razlog za to je precej zanimiv. V Parizu so namreč (skoraj) vsi muzeji in znamenitosti do 26. leta brezplačne. (Več o tem v nadaljevanju.)

Mislim, da je bilo še isti dan, ko naju je presenetil drugi plusek na testu za nosečnost, ko je Kristjan rekel: »Petra, ampak morava v Pariz, z enim ali pa dvema otrokoma! Do naslednjega oktobra imava čas!« In tako sva čez nekaj dni res rezervirala karte za potovanje v Pariz.

Najbolj smešno pri tem se nama je zdelo, da so bile letalske karte za najino 14 mesečno Julijo dražje, kot karte za naju. Otroci do dveh let imajo namreč pri Rynairu fiksno ceno: 20 € v eno smer. Karte za naju pa so bile nekoliko cenejše.

In tako smo se v petek, 15. 12. 2017, odpravili v Pariz. Do letališča Terviso pri Benetkah smo se odpeljali kar z osebnim avtomobilom, za parkirnino za 4 dni pa smo odšteli 32 €.

Na letalu z otrokom ni bilo nobenih posebnosti. V bistvu je bilo Juliji vse novo in prav zato zanimivo. Navodila na stolih, kjer je narisano kaj storiti ob letalski nesreči, so se mi vedno zdela, da kvarijo videz letala. Sedaj so mi bila prvič všeč, saj jim je Julija namenila veliko časa in pozornosti, ko jih je opazovala. S hrano in otroško knjigo je pot hitro minila. Kot nosečnica na letalu nisem imela nobenih težav.

V Parizu smo bivali v Ibis hotelu, ki ni nič posebnega, bil pa je lep, čist ter cenovno ugoden. Julija je v teoriji imela tudi svojo posteljo – pograd, ki pa je namenjen otrokom po 6 letu. Za 3 nočitve smo plačali 115 €.

Ibis hotel Pariz

Ibis hotel v Parizu

PRVI DAN

Prvi dan smo najprej skočili v hotel, si nekoliko odpočili in odšli na Montmartre. Tam smo obiskali cerkev Sacre-Coeur in uživali v razgledu na mesto. Uličnih glasbenikov, ki so znani na tem območju, ob večernih zimskih urah na žalost ni bilo več.

Sacre Coeur Montmartre

Cerkev Sacre Coeur – vstop je za mlade do 26. leta brezplačen

Kasneje smo odšli peš do Moulin Rouge, stavbe, kjer se pleše can-can in uživa v plesnih predstavah  kabareja.

Moulin Rouge

Moulin Rouge

Ker smo v Pariz prišli šele ob 15. uri, smo tako za ta dan z ogledi zaključili in se odpravili nazaj v hotel.

2. DAN

Najprej smo odšli do Louvra, kjer smo si v dveh urah ogledali kar nekaj slik in kipov, ter naredili obvezen selfie z Mona Liso. Ker smo bili pred Louvrom v zgodnjih urah, nismo čakali v vrstah. Vstop v Louvre za je mlade do 26. leta brezplačen.

Gospodje na sliki so večji od mene 🙂

Kateri nasmeh je lepši?

Tudi otrokom so slike lahko zanimive

Malo zabave tudi ne škodi

Opazovanje umetnosti v Louvru

Nato smo se sprehodili po parku z imenom Jardin des Tuileries in naredili plan za naprej.

Jardin des Tuileries

Sledil je ogled  Place de la Concorde.

Place de la Concorde

Z metrojem smo se nato odpeljali do Notre Dame in si tam prav tako brezplačno ogledali notranjost katedrale.

Notre Dame

Sprehodili smo se ob reki Seni in se ustavili še na mostu Pont Neuf, kjer ni bilo prostora za nove ključavnice, sva si pa zato izmenjala poljubček in si rekla, da tudi to šteje.

Pont Neuf in zaklenjene ljubezni

Pont Neuf in zaklenjene ljubezni

Nato smo se sprehodili po Elizejskih poljanah ter se brezplačno povzpeli na Slavolok zmage. Nanj so nas zaradi moje nosečnosti in dojenčka v Bobi odpeljali kar z dvigalom in to sva jim še danes zelo hvaležna, saj so naju oba pošteno bolele noge, križ in ramena. 🙂

Slavolok zmage – tudi ta je za mlade do 26. leta brezplačen

Družinska fotografija s Slavoloka zmage

Na Slavoloku zmage smo pričakali sončni zahod in prižig luči na Eifflevem stolpu

Pariz je v tem času že okrašen z lučkami. Meni je bila okrasitev res všeč, ker je vse lepo urejeno in ne tako “nametano”, kot sem tega vajena v Sloveniji.

Božična okrasitev Elizejskih poljan

Skočili smo še do dveh stavb, ki smo si ju ogledali le od zunaj: Grand Palais des Champs-Élysées ter Petit Palais.  Za njima pa se je bohotil moj najljubši most, saj me njegova arhitektura vedno očara.

Pont Alexandre-III

Večer smo zaključili z obiskom La Defense – novodobnega slavoloka, kjer se nahajajo poslovni prostori. Bili smo tako utrujeni, da nismo uspeli posneti nobene fotografije.

3. dan

Prva točka tega dne je bil Eifflov stolp. Ta na žalost ni zastonj. Je pa cena polovična za osebe mlajše od 24 let. Midva sva skupaj torej plačala 24 evrov (8 € za karto do 24 let + 16 € za normalno karto + 0 € za 14 mesečnico) za vzpon z dvigalom do 2. ploščadi. Vreme je bilo čudovito, tako da je bil obisk stolpa res dobra odločitev. V vrsti smo za dvojni varnostni pregled in nakup kart porabili približno pol ure. Res priporočamo obisk v jutranjih urah.

Nasmeh iz Eifflovega stolpa

Velik, večja, najvišji

Sprehodili smo se mimo vojaške šole in šli na metro v smeri opere. To smo si ogledali le od zunaj.

Opera

Blizu Opere se nahaja Galerija Lafayette, kjer smo si ogledali praznično okrasitev z animacijo. Vstop v galerijo je prost, saj je to v resnici velik trgovinski center, poln dragih znamk. 🙂

Galerija Lafayette in njena praznična okrasitev

Z vrha Lafayette je čudovit razgled na mesto.

Razgled na Pariz z Lafayette

Razgled na Pariz z Lafayette

Pot smo nadaljevali do Pantheona. Tam smo videli Foucaultovo nihalo, čudovito notranjost cerkve ter ogromno grobnico, v kateri so pokopani Marie Curie, Voltaire, Victor Hugo …

Pantheon – vstop do 26. leta brezplačen

Od zunaj smo občudovali tudi novi in stari del univerze Sorbonne, kar se za študente spodobi. Kajne? 🙂 Na Metro smo odšli mimo lepega parka Jardin du Luxembourg.

Z metrojem smo se nato odpeljali do les Invalides in vojaškega muzeja, kjer je bila ravno razstava vojnih vozil različnih obdobij ter vojaška godba. V cerkvi Les Invalides smo bili čisto blizu Napoleona, ki leži v središču cerkve v veliki kamniti krsti.

Vojaški muzej in les Invalides – do 26. leta je vstop brezplačen

Zvečer smo še enkrat obiskali Montmartre, ker je to res najlepši kotiček Pariza za mlade. Prav tako smo v poznih urah skočili do Eifflovega stolpa, le da smo si ga tokrat pogledali s Parka Trocadero.

Eifflov stolp s parka Trocadero

Julija je večino potovanja preživela v Bobi 4G, saj še ne hodi. Kristjan je zaradi tega včasih nekoliko trpel, saj je njenih 10 kil kar veliko, za takšne razdalje. Sama pa sem v 7. mesecu nosečnosti kar dobro prenašala razdalje.  Na dan smo prehodili približno 20 km.

4. DAN

Zadnji dan našega potovanja smo že ob petih odšli iz hotela, da smo bili ob 9:00 na letališču za Treviso. Za pot do letališča Beauvais smo uporabili metro in avtobus, ki stane 15 € v eno smer na osebo. Pot je dolga 1 uro in 15 minut, za otroka pa nismo potrebovali dodatnega avtosedeža ali doplačila.

KARTE ZA METRO, VLAK, TRAMVAJ, avtobuse in vzpenjačo na montmartre

  • Če ste v Parizu čez teden, se vam splača kupiti komplet 10 kart, ki stane 14.90 €, cena ene karte je drugače 1.90 €.
  • Vikend karta za mlade do 26. leta, ki velja ob sobotah, nedeljah in praznikih je dnevna in velja na dan nakupa. Nanjo morate napisati datum, vaše ime in priimek. Ta na dan stane 4.10 € za prva tri okrožja Pariza. Z njo sva ogromno privarčevala, saj sva se povsod vozila z javnim prevozom.

BREZPLAČNE KARTE oz. VSTOPNICE ZA ŠTUDENTE oz. mlade – PARIZ

Vsi mladi do 26. leta, ki so prebivalci Evropske unije imajo prost vstop v večino muzejev in znamenitosti v Parizu. Predlagam, da pred vsako stavbo, ki jo želite obiskati preverite najprej to, ali je za vas tam morda vstopnina brezplačna ali vsaj nižja.

 HRANA

Želela sva čim bolj privarčevati tudi pri hrani, pa vendar jesti zdravo in raznoliko. Zato sva ves čas nakupovala v Lidlu. Za zajtrke, malice, sadne obroke, kosila in tople večerje. Zadnje so bile nekoliko manj zdrave – kupila sva namreč Pizzo in Lazanjo, ju pogrela v mikrovalovki v hotelu in pojedla, saj sva želela, da na dan pojemo vsaj en topel obrok.

Najino prvo in zadnje potovanje z letalom z enim otrokom se je zaključilo. Bilo je lepše in manj naporno, kot sva pričakovala, saj je Julija le nekajkrat pokazala nezadovoljstvo nad stiskanjem v Bobi. Prav tako smo imeli srečo z vremenom, saj ni deževalo, pa tudi temparature so bile okoli 5 stopinj, kar je bilo za nas še posebej ugodno.

Priporočam

Preden sem prvič letela z otrokom, sem prebrala članke, ki jih priporočam tudi vam. Vsega se sicer nisem držala, sem pa bila vesela, da sem se vsaj malce pozanimala kako poteka potovanje z dojenčkom:

Preberi še

Loading

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.