Gnezdenje po študentsko

Piše: nosečka in mamica Helena

Sedaj pa je res prišel že čas, ko morava imeti vse pripravljeno na prihod novega člana. Zadnje tedne gnezdim s svetlobno hitrostjo. 

Zelo prav mi pridejo izkušnje, kaj vse sem uporabljala pri Lari in kaj je tisto, v kar je res vredno investirati

Preden berete dalje naj še povem, da sva za dražje stvari, za katere sva vedela, da jih potrebujeva, vključila najini družini. Povedala sva jim, naj se raje zberejo skupaj in nama prispevajo za konkretno stvar, ki jo potrebujeva (npr. avtosedež, voziček, …), kot pa da vsak posebej kupuje neke malenkosti, igračke, pliškote, ki jih ne potrebujemo. To je super priložnost, da se starša malce finančno razbremeni in hkrati sorodniki nimajo težav z idejami kaj kupovati – nama so tako prispevali za trip-trap stolček  z opremo.

Za dopolnjen oz. razširjen seznam kliknite še na Seznam stvari za mamico in dojenčka, ki sta na napisali še drugi študentski mamici.

OBLAČILA 

Oblačil sem nekaj dobila, večino sem jih nakupila preko FB skupine Nosečka bolšjak ali Marketplaca, kjer sem brskala in brskala, da sem dobila ugodno in kvalitetno. 

Zakaj so rabljena oblačila super? 

Ker so večkrat preprana in bolj kot je oblačilo preprano, manj umetnih/škodljivih kemikalij ima v sebi. 

Nekaj bodijev in hlačk ter kakšno jopico sem kupila novo. Večinoma v Lidlu in Hoferju, ko so imeli posebno ponudbo za dojenčke, kakšen kos tudi v H&M in kasneje tudi v Pepcotu. 

Kaj od oblačil nam je prišlo prav: 

 • dolgi bodiji na preklop (da ni potrebno dajati čez glavo), 
 • navadni dolgi bodiji, 
 • dolge hlačke ali žabice, 
 • nogavičke, 
 • jopice, …

Pri novorojenčku sem res pazila, da so materiali čim bolj mehki in da ni nepotrebnih elastik ali šivov, ki bi ga motili. 

Nam se je super obneslo, da sem si že v naprej pripravila oblačila do vključno št. 68, da mi ni bilo treba takoj, ko je neko številko prerasla, že brskati, prati in likati naslednje, ampak sem imela vse pripravljeno.

Številčno bi rekla, da imejte majhnih številk več na zalogi (jaz imam cca 15 kompletkov – bodi in hlačke), ker gre (vsaj pri nas je bilo tako) velikokrat kaj skozi pleničko ali pa lahko dojenček po podojih poliva. 

Vem, da sem prve tedne Laro tudi po 4-5x na dan preoblačila. 

NEGA

Od nege smo uporabljali čim manj stvari. Dojenčkova koža je zelo občutljiva in nežna. 

 • MAZILA ZA RITKO: 
  • Hladilno mazilo za ritko smo uporabljali samo po kakanju in še to ne vsakič. V kolikor je prišlo do kakšnega vnetja, sem uporabila ali Sudocrem ali Praško pasto. 
  • Nasvet: v porodnišnici dobite kremico za ritko vašega dojenčka. Ker to kremico dobi vsak dojenček svojo, jo lahko ob odhodu vzamete s seboj, oni jo tako ali tako po vašem odhodu vržejo v smeti (ta nasvet mi je dala prijateljica, ki je delala v porodnišnici).
 • NEGA POPKA: 
  • Fiziološka raztopina
  • Sedaj sem večkrat slišala, da priporočajo čiščenje z Ofenoseptom (bom sedaj tudi jaz poskusila)
 • KOPANJE
  • Trdo milo
 • TEMENCA
  • Čistili smo jih kar z olivnim oljem in glavničkom. Se je super obneslo.
  • Glavniček sem kupila tisti, ki ima na eni strani trde plastične ščetine, na drugi pa so mehkejše iz silikona (ne vem če je silikon, je neka mehkejša masa – mislim, da je glavniček znamke dr. Gorkić)
 • FIZIOLOŠKA RAZTOPINA
  • Za čiščenje noska (plus baby vac)
 • PLENIČKE
  • Ne si narediti prevelike zaloge majhnih pleničk, ker dojenčki hitro rastejo oz. lahko, da bo vaš dojenček večji in vam bodo ostajale
  • Mi smo pri Lari uporabljali prvi dve številki pleničk od Pampers, nato pa Müller znamko
  • Poskusili smo tudi s pralnimi, ampak nam žal ni šlo (morda sem bila premalo vztrajna), v kolikor vas zanimajo pralne pleničke vam priporočam FB skupino Pralne plenice vse o pralnih plenicah in Pralne plenice iz aliexpressa. 

TETRA PLENICE

Tetra plenice (cca. 50 kos) sem podedovala od starejše sestre, ki je imela dojenčka pred menoj. Ko sem videla, koliko jih je, sem se nasmejala in si mislila, oh spet je nekaj pretiravala. 

No, ampak izkazalo se je, da sem vse že v nekaj dneh porabila oz. so bile za v pranje, zato predlagam, da jih imate raje več kot manj. Uporabljala sem jih pri dojenju, na začetku sem jih dajala čez ramo zaradi polivanja ali pa če je kdo od sorodnikov želel dojenčka vzeti v naročje. Podlagala sem jih tudi na previjalno podlogo in še danes jih uporabljamo pri Lari po tuširanju – čez stroj raztegnemo tetra pleničko, da se nanjo vsede. 

Verjetno bi bilo tudi 20 kosov čisto dovolj, ampak ker sem jih pač imela, sem jih uporabljala. In prav so mi prišle. Nekaj jih je še tašča našla v omari, takih, ki so bile 30 let stare, ampak še vedno uporabne. Tudi tetra pleničke prodajajo rabljene na že zgoraj omenjenih straneh.

VOZIČEK

Pri vozičku se ne bi osredotočala na znamko, ampak bi vam rada napisala, kaj se je za nas izkazalo za uporabno oz. kaj mi je pri vozičku pomembno. 

NA KAJ BODITE POZORNI: 

 • Velikost košare (to je bil pri Larinem največji minus, ker je košaro prerasla v 3m, zato smo se sedaj odločili za drugega)
 • Gume na vozičku (razmislite po kakšnem terenu boste vozičkali. Če je to gozdna pot ali makadam je super, če so gume temu prilagojene)
 • Priključek za lupinico (za kakšen hiter opravek je to super, sploh če ti dojenček zaspi v avtu, da ga ni potrebno prestavljati v košaro)
 • Športni del, ki se poleže (da se lahko otroka spusti v ležeči položaj, ko zaspi)
 • Dovolj velika (spodnja) košara za shranjevanje (to mi je pomembno tudi sedaj, ker že za Laro nosim veliko stvari s seboj, potem bo pa še dojenček)

POSTELJICA/ZIBKA

Pred nakupm priporočam, da razmislite ali bo otroček spal v svoji posteljici ali z vami/vama. Mi smo zibko in posteljico dobili. 

Lara je v zibki spala točno 1h v celem svojem življenju. V posteljici pa mislim da eno noč oz. še to samo polovičko noči. 

Pri dveh letih smo sestavili večjo posteljo in sedaj spi v njej. 

Sedaj v drugo, posteljice sploh nismo sestavljali. Zibko pa imamo ampak zgolj zato, da v kolikor bo dojenčica spala, jo bom odložila v zibko, da bo na varnem pred Laro.

Zakaj smo se odločili, da dojenček spi kar z menoj? Ker je tako bolj enostavno, ni potrebno ponoči vstajati za podoje, dojenčki pa tudi dokazano bolje spijo, če čutijo mamino bližino.

Zaradi zgoraj omenjenih razlogov, smo se odločili, da raje investiramo v večjo zakonsko posteljo 8200×200), kot v dodatne posteljice/zibke, …

GNEZDECE

Nama je bilo gnezdece uporabno prvih nekaj mesecev, kupila sem rabljenega v FB skupinici Nosečka bolšjak. Lara je v njem spala dnevne počitke in da ni bila kar na kavču, je spala v gnezdecu.

Če se prav spomnim, je stal 20 evrov. 

AIREX

(izpostavljam prav določeno znamko, ker po mojem mnenju nima konkurence oz. je daleč najbolj kvalitetna glede na dobrobit otroka in kvaliteto izdelave)

To je eden izmed pripomočkov, v katerega je vredno vložiti nekaj več evrov. Mi imamo Airex, ki ga je moja mama dobila, ko sem bila sama dojenček, in je še danes po toliko letih kot nov. 

Na začetku je bil v uporabi za moje fizioterapije, kasneje tekom let pa za igro in telovadbo. 

ERGONOMSKA NOSILKA

V prvih dveh letih Larinega življenja sem večkrat rekla – slava in čast tistemu, ki je izumil Bobo – in resno mislim. 

Če bi morala izbrati samo eno stvar, ki jo svetujem za nakup, je to gotovo Boba oz. nosilka.

Sedaj v drugo bom na začetku poskusila dojenčico nositi sprva v wrapu in nato v Bobi X.

Glede različnih vrst in znamk nosilk ter za uporabne informacije glede nameščanja vam priporočam FB skupinico Carry Mama babywearing Slovenia.

ELEKTRONSKA VARUŠKA

Midva sva od sestre podedovala elektronsko varuško, ki ima tudi kamero in nama je to prišlo zelo prav, ker sva takoj lahko videla, če se prebuja in jo nazaj uspavala še predno se je dokončno prebudila. S tem sva si priborila še kakšno dodatno urico spanja. Če bi imela samo tisto na zvok, bi jo slišala šele, ko bi zajokala na glas in bila že precej budna. 

Sedaj sva iz Aliexpressa naročila še eno, ker bosta punci spali v različnih sobah in nadstropjih.

PREVIJALNA MIZA

Super trik za previjalno mizo je, da kupite v Ikei (ali kje drugje kakšnega podobnega) MALM predalnik s 4 predali in pri mizarju naročite zgornji del (glejte sliko). Nama je to naredil moj stric, vem pa, da je pri prijateljici, kar mož sam naročil razrez (Obi, Bauhaus, …) in skupaj zbil/zlepil. Ni nič težkega. 

Ko previjalne mize ne potrebujete več, odstraniš samo zgodnji del in se predalnik lahko dalje normalno uporablja.

ZA MAMI

 • Vložki – meni so se najboljše obnesli od TO-TO in si tudi naredite nekaj zaloge. V porodnišnici Ljubljana jih dobite 10, ostale morate imeti s seboj. Se pa praksa od porodnišnice do porodnišnice razlikuje, zato malo preverite. Jaz jih bom vzela še dodatnih 10 s seboj. 
 • Gatke– teh je v porodnišnici dovolj na voljo, nekaj sem si jih kupila tudi za doma, bom pa potem tudi kar svoje domače uporabljala. Sem si namenoma kupila nekaj večjih zato, da bom res komot (v prvo sem bila šivana in sem bila glede tega res občutljiva)
 • Modrčki za dojenje – čim bolj mehki in brez kosti. Sama sem imela v prih 4m Larinega dojenja 16x mastitis. Velikokrat ravno zato, ker sem nosila modrček s kostjo.
 • Blazinice za dojenje– za v porodnišnico sem si kupila en paket za enkratno uporabo, doma pa nameravam uporabljati tiste za večkratno uporabo. Ko sem ugotovila, da to obstaja, se mi je odprl nov svet, kajti ne samo, da so bolj eko, ampak so predvsem veliko, veliko bolj vpojne. Pri Lari sem jih kupila od Racmana.
 • Spodnje majčke za dojenje – super rešitev, da ti ni potrebno kupovati posebnih majic za dojenje. Sama sem imela svoje navadne majice, spodaj pa spodnjo majico za dojenje.
 • Udobna oblačila za po porodu – po porodu načrtujem še kar nekaj časa uporabljati nosečniške pajkice, zato sem si jih kupila nekaj več na zalogo. Pomembno mi je, da mi bo udobno.

V naslednjih tednih prideta še zapisa o moji pripravi na porod ter pripravi na poporodno obdobje