Knjigi, ki ju priporočam ob pripravi na porod 2

Piše: mamica Petra

Tekom nosečnosti sem branje knjig o porodu postavila ob rob. Porod se mi je zdel tako oddaljen, nisem razumela zakaj bi brala knjige in se že vnaprej obremenjevala s potekom poroda. No, seveda sem v zadnjih štirinajstih dneh pred porodom prebrala vse knjige in revije, ki sem jih lahko našla doma.

MODROST ROJEVANJA (Ina May Gaskin)

Avtorica te knjige je najbolj znana babica v ZDA, ki se ukvarja z naravnimi porodi. Prvi del knjige je sestavljen iz številnih porodnih zgodb žensk z vsemi možnimi oblikami poroda. Drugi del knjige pa vsebuje napotke za psihično in fizično pripravo na porod. Avtorica predstavi, kaj porod sploh je, kaj se v procesu dogaja, razloži faze poroda. V nadaljevanju opiše, kako se  sproščati med popadki ter kako se spopasti s strahom pred porodom in med njim. Poda prakse primitivnih ljudstev, kjer ženske rojevajo nagonsko in najbolj naravno. Predlaga ogromno možnih položajev za rojevanje. Predstavi celo pozitivne in negativne strani sredstev za lajšanje bolečin. Spregovori o prerezu presredka, tretji porodni dobi, celo o carskem rezu in vlogi babic.

Meni je bila knjiga resnično všeč in moram reči, da sem se prav ob pomoči te knjige dobro psihično pripravila na porod.

MOJ PORODNI NAČRT  (dr. Marsden Wagner)

Avtor knjigo opiše kot vodnik za varen in izpolnjujoč porod. Celotna knjiga vodi v dobro pripravo na porod in pisanje porodnega načrta. Avtor spodbuja, da o porodu razmišljamo in ugotovimo, kaj si želimo. Pred pisajem porodnega načrta je treba zbrati informacije o možnostih, ki jih imamo, pri čemer ti lahko pomaga tudi ta knjiga. S pomočjo strnjenih avtorjevih vprašanj lahko ob koncu bralka napiše svoj porodni načrt in izbere tudi svoj način pisanja.

Sama sem napisala kratek, nekajvrstični porodni načrt po predlogu v tej knjigi. Seveda lahko napišeš tudi bolj esejskega, daljšega …

PAZI!

Ti dve knjigi sta napisani za ameriški trg, prilagojeni sta razmeram v ZDA. Lahko pa povem, da glede na prebrano, v Sloveniji potekajo porodi veliko boljše in lažje kot v Ameriki. Če želiš spoznati slovenske porodne zgodbe, preberi knjigi, ki ju je Ana opisala v svojem članku, tudi ti dve toplo priporočam!

 

 

Preberi še

Loading

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.