Nosečnice skozi oči ginekologinje

Intervju s Simono Čopi, dr.med., specialistko ginekologije in porodništva

Zanimalo nas je, kako ginekologi gledajo na mlade nosečnice. Gospo Simono Čopi, dr.med., specialistko ginekologije in porodništva smo povprašale o vsem,  kar nas je že v nosečnosti zanimalo.

Koliko so povprečno stare nosečnice? Je več mlajših ali starejših?

Idealna starost za rojstvo prvega otroka je nekje 25 let, vendar pa se tako pri nas kot tudi v svetu, starost žensk ob rojstvu prvega otroka vztrajno viša. Statistični podatki kažejo, da je leta 2011 bila povprečna starost žensk v Sloveniji ob rojstvu prvega otroka 28,8 let. Prepričana sem, da se je ta številka pomaknila više, okrog 30 let. Niso redke posameznice, ki zanosijo prvič šele po 35. letu.

Se vam zdi, da so prvo-nosečnice dovolj podučene o nosečnosti, razvoju otroka, prehrani? Mogoče celo preveč? Se vam zdi, da vse jemljejo preveč enostavno, ali preveč komplicirajo?

Zaradi dostopnosti informacij, so pacientke dandanes dobro informirane, včasih celo preveč. Pomembno je, da te informacije pravilno razumejo, si jih pravilno razlagajo in potem tudi pravilno uporabijo. Pri tem vsekakor pomaga pogovor z izbranim ginekologom, ki bo kot strokovnjak znak najbolj pravilno svetovati.

Opazite kakšno razliko med mlajšimi in starejšimi nosečnicami?

Porodničarji priporočamo, da ženska rodi prvega otroka med svojim 25. In 27. letom starosti. Mlajše nosečnice so z večjo verjetnostjo bolj zdrave, imajo manj osnovnih obolenj, prav tako pa manjše tveganje za rojstvo otroka s kromosomskimi napakami. Meja tveganja za slednje se prične pri 35. letih. Po 35. letu starosti ženske, se zmanjša verjetnost spontane zanositve, v nosečnosti je več zapletov in se tudi večkrat končajo s spontano prekinitvijo nosečnosti ali odmrtjem ploda. Veča se delež nosečnic, ki imajo  kakšno osnovno obolenje, kot sta na primer povišan arterijski tlak in sladkorna bolezen, kar vodi v rizično nosečnost, tako za žensko kot njenega otroka.

Bi lahko na kratko opisali, kako potekajo pregledi v nosečnosti?

Prvi pregled v nosečnosti opravimo okrog 8. tedna nosečnosti, po tem ko je posameznica z nosečnostnim tednom potrdila nosečnost. Pri prvem pregledu potrdimo nosečnost, preverimo ali se nosečnost pravilno razvija v maternici, preverimo število plodov in določimo višino  nosečnosti. Ob prvem pregledu se z nosečnico pogovorimo o njenem zdravstvenem stanju, morebitnih zdravljenjih dosedanjih bolezni, operacijah, jemanju zdravil, alergijah. Pacientko povprašamo tudi o morebitnih bolezenskih stanjih v družini. Hkrati dobi pacientka napotnice za laboratorijske preiskave.

V času nosečnosti bi naj zdrava nosečnica imela opravljena dva ultrazvočna pregleda. Enega ob prvem pregledu in drugega v 20. do 22. tednu nosečnosti, kjer ginekolog opravi natančno morfologijo ploda. Morfologija pomeni, da ultrazvočno pregledamo celoten plod: ali se pravilno razvija, ali sta velikost in teža primerna njegovi starost, preverimo pa tudi lego posteljico, količino plodovnice in dolžino materničnega vratu. Slednje je pomembno za napoved povečanega tveganja za prezgodnji porod.

Pregledi se praviloma ponavljajo na 4 tedne in so v Sloveniji zaenkrat zgoščeni v zadnjem mesecu na en teden. Kadar ugotovimo, da je z nosečnico ali otrokom kaj narobe, so pregledi pogostejši.

Katere so prednosti nuhalne svetline? Jo priporočate vsem nosečnicam, tudi mlajšim od 35 let?

Nuhalna svetlina je temeljna presejalna metoda za odkrivanje kromosomskih nepravilnostih pri plodu. Najpogostejša kromosomska nepravilnost je trisomija 21 ali Downov sindrom. Nosečnicam jo priporočam ne samo zaradi izračuna tveganja za rojstvo otroka s kromosomsko napako, ampak tudi za to, ker se pri tem presejalnem testu, ki se izvaja z ultrazvokom, pravzaprav opravi tudi pregled celega otroka in se tako lahko že zelo zgodaj v nosečnosti odkrijejo anomalije ploda. Ko odkrijemo nepravilnost pri otroku, takšno nosečnost potem vodimo drugače, pregledi so pogostejši, tudi rojstvo in kraj poroda planiramo vnaprej, tako da se otrok rodi tam, kjer bo oskrba mame in novorojenčka takoj po porodu najbolj optimalna.

So partnerji na nosečniških pregledih dobrodošli? Kakšna je njihova vloga?

Partnerji so zmeraj dobrodošli ☺. Lepo je videti, da se že v času nosečnosti obnašajo kot odgovorni bodoči starši.

Kako bi reagirali, če bi vaša hči postala študentska mama?

Tako kot vse mame – pomagala bi ji.


Imaš tudi ti kakšno vprašanje za ginekologinjo? Zapiši ga v komentar ali nam ga pošlji v zasebno sporočilo: TU.

Preberi še

Loading

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.