Z majhnimi otroki v gore

Z malimi otroki po Bohinju in Bledu

Piše: mamica Petra

V tem članku se nahajajo ideje za izlete po Bohinju in Bledu z malimi otroki. Sama nisva ekstremna planinca, pa vendar rada hodiva v hribe in to ljubezen do gora želiva prenesti tudi na svoje otroke. Letos sva s štirimesečnico in skoraj dvoletnico izbirala ture, kjer sva lahko kombinirala nošenje in vsaj nekaj hoje za starejšo hčerko. Ne bi rada, da dobite občutek, da je potrebno z otroki iti v hribe pri taki starosti. Če imate gore radi, vam priporočamo spodaj opisane krajše izlete, da se tudi otroci navdušijo nad lepo naravo, čudovitimi cilji in ob tem kakšen del poti tudi prehodijo sami, če so seveda toliko stari.

Obljubimo, da se bo seznam sčasoma dopolnjeval. 🙂

Razglednik Peč (opis poti)
Razgled_na_Bohinjsko_jezero

Razgled na Bohinjsko jezero s Peči

Čas: mi smo se vzpenjali 20 minut

Opis: Kratka, a strma pot do čudovite razgledne točke. Dostop ni možen z otroškim vozičkom. Mi smo vrh dosegli z nosilko (3 mesečni dojenček) in nahrbtnikom (leto in tričetrt stara deklica).  Otroci do dveh let po mojem laičnem mnenju lahko hodijo le prvi del poti, potem se pot precej vzpne.

Priporočamo: Da si za ta vzpon vzamete čas zvečer in opazujete, kako sonce zaide za gore.

SLAP GRMEČICA (OPIS POTI)

Slap Grmečica

Kam na izlet v Bohinju, ko dežuje? Do slapu Grmečica!

Opis: Mi smo se do slapu odpravili iz vasi Log in za pot porabili približno pol ure, saj je deževalo. Pot je ravna in mogoč je dostop tudi z vozičkom, če je seveda zmožen vožnje po makadamu in travi. Priporočamo pa tudi pot od Železniške postaje Nomenj, ki je še krajša.

Priporočamo: Na deževen dan priporočamo izlet do slapu Grmečica, saj je pot nezahtevna in dovolj široka tudi za dežnike ali dežne plašče.

IZVIR BISTRICE (OPIS POTI)
Izvir_Bistrice

Izvir Bistrice

Opis: Mi smo se peljali do konca vasi Žlan. Do tam bi bila tudi mogoča pot z vozičkom po makadamu. Nato je potrebno prečkati travnik, ki mu sledi kar strm spust do slapu. Hodili smo približno pol ure. Naslednjič bomo šli po poti iz Bohinjske Bistrice mimo zaselka Pozabljeno, ki je označena in poročali ali je pot mogoča tudi z vozičkom.

ZLATOROGOVA DEŽELA (OPIS)

Zlatorogova pravljična pot

Opis: Raj za male in velike otroke. Naša skoraj dvoletnica uživa na igralih pri Zmaju Govicu, desetletni bratec pa uživa ob zbiranju štampiljk. Knjižico za zbiranje le-teh lahko kupite za 2 €. Otrokom je pot izredno všeč, saj so na njej postojanke z nalogami, zgodbami in žigi. Mi smo pot prehodli tudi z vozičkom. A tudi tu je potrebno, da je voziček primeren za bolj makadamski in kamniti teren.

SLAP SAVICA (OPIS)
Slap Savica z otroki

Slap Savica

Opis: Mi smo šli od hotela Zlatorog do vznožja stopnic, ki vodijo do slapu z vozičkom po gozdni poti. Tega NE POČNITE, 🙂 saj smo voziček več kot polovico časa nesli. Seveda bi po cesti to šlo, vendar vam tudi tega ne priporočamo, ker je pot res dolga. Od hiške, kjer lahko prodajajo karte za vstop do slapu je 536 stopnic in mislim, da je to čisto dovolj naporno za malčke in starše z nosilkami ali nahrbtniki.

BOHINJSKO JEZERO (OPIS)
Bohinjsko jezero Študentska mama

Bohinjsko jezero

Opis: Bohinjsko jezero nudi nešteto možnosti. Če je voda dovolj topla, je v njem mogoče plavati, lahko si izposodite čoln, kajak kanu, sup, ali greste na ladjico, ki vas popelje od Ribčevega laza do Ukanca in nazaj V tem trenutku pot okoli jezera (dolga 11 km) ni povsem dostopna zaradi sečnje dreves, napadov podlubnika in posledic neurja. Je pa del poti odličen za sprehod z vozičkom.

ZAJAMNIKI (OPIS)
Planina Zajamniki

Planina Zajamniki

Opis: Zajamniki so čudovita planina z nebeškim ragledom na gore in v ulico razporejene stanove. Z vasi Goreljek vodi makadamska pot do planine. Glede na sposobnost otrok se lahko odločite in ob cesti pustite avto, ter pot nadaljujete po makadamu. Mi smo se po poti do planine najedli gozdnih jagod.

VOGAR (OPIS)
Vogar

Vogar

Opis: Letos smo se z dvomesečno hčerko popeljali na planino Vogar kar z avtomobilom in pot do koče ter razgleda nadaljevali peš. Od “parkirišča” do koče je bilo približno 10 minut hoje. Z vozičkom pot ni bila možna, zato smo ga pustili za planinsko kočo in pot nadaljevali z najmlajšo v naročju.

KORITA MOSTNICE (OPIS)
Korita Mostnice

Korita Mostnice

Opis: Korita Mostnice so lepa in zanimiva čuda narave. Pot ob koritih je prijetna, senčna in primerna tudi za male noge. Ob vstopu v korita Mostnice je potrebno plačati tudi vstopnino. Pot z vozičkom po gozdni poti ni mogoča.

VOJE (OPIS)
Slap Voje oz. slap Mostnice

Slap Voje oz. slap Mostnice

Opis: Pot s Korit Mostnice lahko podaljšate po dolini Voje do slapu na koncu te doline. Sprehod je prijeten z malo spusta in vzpenjanja. Z nekoliko bolj “terenskim” vozičkom bi bil možen tudi sprehod od koče do konca doline.

BLEJSKI VINTGAR IN slap šum (OPIS)
Blejski vintgar

Blejski vintgar

Opis: Blejski vintgar je ena izmed precej turističnih atrakcij. Mi smo bili tam eni izmed redkih slovenskih obiskovalcev. Predlagamo, da si čudovito sotesko pridete ogledati čimbolj zgodaj, saj so vrste pred blagajno proti opoldnevu le še večje. Pot z vozički ni mogoča. Je pa izredno lepo urejena. Del poti lahko zagotovo prehodijo tudi otroci sami.

Slap Šum

Slap Šum

Opis: Ob koncu Blejskega vintgarja se lahko spustimo še do slapu Šum. Mimo hišice z vstopnicami in hrano se spustimo po stopnicah navzdol, nadaljujemo po cesti naravnost, dokler na levi ne zagledamo mostu. Ko prečkamo most, ob reki naredimo nekaj korakov v nasprotni smeri toka in tam lahko z razgledne ploščadi opazujemo bučenje slapa.

OJSTRICA (OPIS)
Sončni vzhod na Ojstrici

Sončni vzhod na Ojstrici

Opis: Na Ojstrico smo z nosilko in nahrbtnikom pred sončnim vzhodom prišli v pičlih 15ih minutah. Otrokom primerna pot je v spodnjem delu poti, ko se pot še ne povzpne tako zelo. Če pot nadaljujete do Male ali Velike Osojnice, pa lahko ponovno kombinirate hojo in nošenje otrok.

VODNIKOV RAZGLEDNIK (OPIS)

Opis: Kratek sprehod do čudovitega razgleda na Bohinjsko jezero. Knjiga vtisov na tem razgledniku je ena izmed najbolj smešnih stvari, ki sem jih kdaj brala. 🙂

PLANINA PRI JEZERU (OPIS)

Opis: S Planine Blato do Jezera je lahka označena pot, ki vzame približno 45 minut. Planina je lepa, na njejse nahaja jezero in krave, ter je odlično izhodišče za nadaljne ture. Za te pa morate svoje zmožnosti preceniti sami. Mi smo se od tu z 9 mesečnico odpravili do koče pri Sedmerih jezerih, prečkali Štapce in nazaj naredili krog še čez planino Viševnik. Iskreno povedano, je bila tura za našo pripravljenost kar precej naporna.

Planina Ovčereja

Planina Ovčereja

VOGEL (OPIS)

Opis: Do Vogla lahko pridete z gondolo in se tam naužijete lepega razgleda. Lahko pa se odpravite tudi na kakšno turo.

Vogel pozimi

No, nas lahko na Voglu večkrat srečate pozimi

USKOVNICA (OPIS)

Opis: Mi smo se na Uskovnico pripeljali z avtomobilom ter ga pustili skoraj pri vrhu planine. Od tam smo z vozičkom hodili še približno 15 minut do koče. Od koče do cerkvice pa smo odšli z nosilko, saj od koče naprej z vozičkom ni bilo več prehodno.

GORELJEK (OPIS)

Opis: Vas Goreljek mi je pri srcu zaradi čudovite cerkvice v njeni sredi. V njej pa je tudi barje, ki ga zaenkrat še nismo obiskali, mislim pa, da zaradi lesenih podestov ni prevozno z vozičkom.

KOLESARSKA POT (OPIS)

Opis: Pot je odllična za kolesarje, poganjalce, rolarje, kotalkarje in vozičkarje. Vmes sta dva nekoliko strmejša dela, pa vendar je pot lepa in varna za male otroke, ki se še učijo voziti ali hoditi.

Mi smo na tej poti spomladi srečali koze

Mi smo na tej poti spomladi srečali koze

Vse slike v članku so avtorske.  Njihova uporaba in kopiranje je dovoljena le z dovoljenjem avtorja.

Preberi še

Loading