Okrevanje po porodu

Okrevanje po porodu

Piše: mamica Petra

Nisem si mislila, da se okrevanje po porodu lahko tako razlikuje. Po prvem porodu nisem razumela žensk, ki lahko že naslednji dan sedijo, vstanejo, nosijo svojega otroka in podobno. Sama sem bila namreč zelo utrujena, še 3 tedne nisem mogla sedeti na zadnjici, ker so me šivi in raztrganine tako bolele. Veliko se mi je vrtelo in na splošno sem se zelo slabo počutila. Zato tudi nisem bila preveč vesela obiskov, sprehodov, previjanja, kuhanja in podobno.

S tem razlogom sem se na drugo okrevanje res dobro pripravila z zalogo zamrznjene hrane v zmrzovalniku, hrano za obiske, nakupila vse potrebno, da bo moj mož čim manjkrat moral v trgovino in bo lahko čim več časa pri meni in dvigoval hčerki. Pa to ni bilo potrebno.

V bistvu sem spremembo dojela že dve uri po porodu, ko so mi v porodno sobo dostavili zajtrk. Prinesli so pladenj, poln dobrot, jaz pa sem se okorno poskušala namestiti na bok ter v bočnem položaju namazati in pojesti kos kruha. V sobo je pokukala babica in mi rekla, zakaj se ne usedem in normalno pojem obrok. Debelo sem jo pogledala: “A lahko?” Ona pa se je nasmejala in odgovorila: “Seveda, saj niste bili nič šivani.” Kot v počasnem posnetku sem se potem poskušala usesti na svojo zadnjico. Niti trohico me ni zabolelo. Kar vrisknila sem: “Pa saj to ni mogoče, lahko sedim na riti!” Babica in Kristjan, sta prasnila v smeh, jaz pa sem se še bolj udobno namestila v sedeči položaj.

Verjetno si ne predstavljate kaj pomeni, če po porodu ne moreš sesti na zadnjico, ker te ta nepredstavljivo boli in kakšno srečo imaš, če lahko nanjo sedeš brez bolečin. In kar hvaležna sem, da sem imela raztrganine in bolečine po prvem porodu, da sem sedaj po drugem vesela čisto vsakič, ko sedem na zadnjico.

Morala sva ovekovečiti sedenje ob zajtrku v porodni sobi 🙂

Preberi še

Loading