Eksperimentiranje v kuhinji

Piše: mamica Ana

Medtem ko sem se pripravljala na uvajanje goste hrane pri Klari (oziroma bolje rečeno odlašala, saj je dojenje zagotovo najlažja oblika hranjenja), sem naletela na novejšo metodo hranjenja – Baby lead weaning (BLW).Na kratko: metoda, pri kateri dojenček sam prime kos hrane in si ga nese v usta. Torej nič kašic, nič miksanja. Pomembno je le, da mama zaupa, da se dojenček ne bo zadušil, kar se ne bo zaradi gag refleksa.Simpatična se mi je zdela ravno zato, ker je manj priprave in otroci so zelo prisrčni, ko si bašejo korenček v usta. 🙂

Prednost naj bi bila vaja fine motorike,  otroci hitreje osvojijo pincetni prijem, hitreje se navadijo samostojno jesti. Na začetku je bila priprava hrane res enostavna, saj sem samo prekuhala zelenjavo, sadje narezala na koščke. Kmalu pa sem ugotovila, da sem si s to metodo nakopala malo več dela. Vso hrano moraš namreč ponuditi v obliki, da jo otrok lahko prime v roko – optimalna oblika je palčka, kot pomfri. Zelenjavo, sadje že gre, kaj pa ogljikovi hidrati? Potem pa še jajc in mleka ne sme?! No, s časom sem postala prava profesionalka, ko sem ugotovila, da lahko jajca nadomestim z chia semeni in kravje mleko z ovsenim. In tako sem prav kmalu začela uživati v eksperimentiranju, spoznavanju novih sestavin, pripravljanju raznih polpetkov in palačink. Seveda, zdaj jemo tudi kaj na žličko, a še vedno najbolj uživa, ko lahko sama nese kos v usta.

Nikoli nisem uživala v kuhinji in vedno sem bila presrečna, da imamo študentske bone. A z otrokom se marsikaj spremeni – na boljše, seveda. 🙂 Zdaj sem v svoji majhni kuhinji prav srečna in še sama komaj verjamem, a včasih v njej preživim tudi tisto uro, ko Klara spi, da pripravim kaj slastnega za moža.

 

Preberi še

Loading

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.