Poroka Kmetič

Priprava na zakon – kajpaješetegatreba

Piše: mamica Petra

V tem času se veliko najinih prijateljev poroča. Danes, ko imava otroka, vidim, kako pomemben je bil najin čas pred prihodom otroka in bi ga rada ovrednotila. Zato sem se odločila napisati članek o temi, ki je za najin odnos izrednega pomega.

Priprava na zakon je “obvezni tečaj”, ki ga moraš opraviti pred cerkveno poroko. V gneči razdeljevanja vabil, načrtovanja, rezervacij gostilne, pomerjanja oblek, iskanja banda … še ena stvar, ki ti krade čas.

Z nama je bil na pripravi na zakon tudi eden bolj znanih Slovencev. Spomnim se, da je na drugem srečanju rekel: “Tako stežka sem šel na to pripravo. Sedaj pa sem tako vesel, da sem tu, saj sem ugotovil, da sem čisto normalen in imajo vsi pari iste ali vsaj podobne težave kot midva.”

Med pripravo na zakon namreč spoznaš, da je normalno, da se par spre, da so moški tiho, ko nastane težava, da ženske drugače ubesedijo svoje želje, kot jih mislijo, da je kasneje v zakonu pomembno odpuščanje, pogovor, poslušanje.

Prav je, da se s partnerjem o temah, ki se predelajo na takšnem tečaju, pogovarjata že prej, takrat in kasneje. Toda priprava ti da še nekaj: spoznaš druge pare in slišiš njihove izkušnje.  Midva sva spoznala, da  nisva tako zelo drugačna od vseh ostalih. Verjetno si mislite: “Ma ni šans, da še s kom delim najine težave, razmišljanja, intimnost!” Itak, saj ne poveš vsega: kako se obrneš v postelji in s katerimi besedami, ki sta jih mogoče uporabila že tvoja oče ali mati, prizadeneš partnerja. Poveš, kar čutiš, da lahko deliš.

Zakaj taka reklama ravno za pripravo za zakon? Ker bi nekaj podobnega svetovala tudi vsem tistim parom, ki se ne poročijo cerkveno ali pa se sploh ne poročijo. Sama sem dobila vpogled v življenja drugih in ne samo vpogled v svojo primarno in novo ustvarjeno družino. Kar naenkrat sva tudi midva začela reševati probleme na bolj konstruktiven način, saj sva jih z najinimi pogovori dodobra reflektirala in poskušala osmisliti ter omiliti najine nagonske reakcije.

Zakaj še? Ker sva, preden sva začela živeti skupaj, razčistila, kaj bova storila v primeru, da ne bova mogla imeti otrok; ker sva se pogovorila, kaj bo, če kateri od naju zboli, če zbolijo najini starši in bodo potrebovali pomoč; kako bova imela urejene finance; kakšna bo najina intimnost v dnevih po porodu ali v primeru bolezni; kakšno stališče imava glede pornografije …

Priprava na zakon ni nobena garancija, da bosta živela srečno do konca svojih dni. Za to bo treba garati, se ljubiti, spoštovati in se veseliti. Bo pa veliko lažje, še posebej, če bosta iste teme odpirala tudi kasneje, morda sama, morda pa tudi v kakšni drugi podobni skupini.

Preberi še

Loading

One thought on “Priprava na zakon – kajpaješetegatreba

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.