Kakšno finančno breme predstavlja otrok

piše: mamica Ana

Veliko prijateljev me sprašuje, koliko zapraviva za otroka, če porabiva veliko več denarja, kot sva ga prej. Zato sem se odločila predstaviti naše izdatke, ki so bili namenjeni Klari od rojstva, pa do danes.

Preden pa začnem naštevati, bi želela povedati, da sem skoraj vsa oblačila ter opremo za dojenčka dobila na izposojo, največ od sester in svakinje. Hvaležna njim, sem morala kupiti zares le nekaj stvari (nekaj seveda tudi za dušo :)). Mogoče si sedaj mislite »Hja, srečka, jaz pa nimam nikogar.« Pa ni res. Mogoče nimate sester z otroci, ampak otroške oblekice skoraj vse mame shranijo. In zagotovo imate kakšno prijazno sosedo, ali pa ima vaša mama kakšno dobro prijateljico, sodelavko, katere vnuk je ravno dopolnil dve leti in večino stvari ne potrebujejo več. O tem bi vam več lahko povedala Petra, ki je dobila oblačila od vsaj petih različnih mamic in lahko bi imela dva vozička, če bi želela (seveda zastonj).

Do mladih mamic so vsi zelo radodarni. Je pa res, da nimamo zato skoraj nič novega. Voziček ni vintage ali po najnovejši modi in posteljica, v kateri spi Klara, je nekaj pokvarjena in je zato stranica, ki bi se morala spuščati in dvigati po želji, fiksna. Oblačila tako majhnih otrok so navadno zelo lepo ohranjena, bo pa mogoče vaša punčka oblečena bolj v fantka ali fantek v punčko, če boste oblačila dobili v dar.

Če pa nimate prav zares nikogar, ki bi vam lahko stvari posodil, obstaja še ena res poceni rešitev. Na bolhi, FB skupinah, se prodaja ogromnooo otroških oblačil. In najceneje pridete skozi, če najdete mamo, ki ima eno leto starejšega otroka in se z njo dogovorite, da vam proda vsako leto celotno garderobo otroka (poznam mamico, ki tako dela in plača 100 eur za poletno garderobo in 100 eur za zimsko garderobo. Dobi pa vse, od čevljev, bund, kopalk, tako da ji ni treba nič več dokupiti.

Ne dovolite družbi, da vas prepriča, da potrebujete nove stvari. Čeprav mamice rade tekmujejo, katera lepše obleče svojega otroka, ne pozabite, da je otrokov nasmeh tisti, ki ga naredi najlepšega (tako kot nas, mar ne? :))

Zdaj pa k našim financam.

Mesečno porabimo:

 • 12 eur plenice
 • 6 eur robčke pri previjanju
 • 2 eur vlažilni robčki
 • 1 eur previjalno podloga
 • 3 eur blazinice za dojenje
 • 10 eur frutki za na pot in kakšna banana ali korenček več kot ponavadi.

Ja, tudi mene je presenetilo da je tako malo mesečnih odhodkov, je pa res da poskušam izkoristiti vse večje popuste – na primer kupim zalogo robčkov, ko jih ima Lidl (so seveda veliko ceneje), ali pa ko ima Tosama akcijo. Plenice kupujem v dmu, kjer imajo enkrat na mesec 25% popust na en izdelek za študente. In takrat kupim seveda največji paket. 🙂 Pa tudi v Sparu in drugih trgovinah imajo take popuste. Tako se da kar nekaj prihraniti.

Do sedaj smo porabili:

 • 22 eur za osebno higieno Klare (pena za temenca, palčke za ušesa, fiziološka raztopina, plenice za na bazen)
 • 8 eur pripomočki (flaška za vodo, slinček)
 • 120 eur oblačila (krstna obleka, prvi čevlji, klobuček, trak za ušesa, pa še kakšna oblekica za dušo :))
 • 30 eur igrače (knjige, lesene kocke in še neka lesena igrača za Miklavža)
 • 40 eur spodnje majice in modrčki za dojenje

In to je vse, od februarja do danes, ko je Klara stara 10 mesecev (razen potrebščin, ki jih potrebuje mama po porodu). Zdaj lahko sami presodite, ali porabiš veliko denarja za otroka. Pa ne pozabite, da dobite 114 eur na mesec otroškega dodatka. 😉

Preberi še

Loading

4 thoughts on “Kakšno finančno breme predstavlja otrok

 1. Nejc says:

  Ker sem tudi sam bil oče študent še leto nazaj in so me v začetku skrbeli stroški naj povem, da so ti res manjši kot si človek misli. Tako kot si napisala.

  Morda si pozabila omeniti tudi nižje izdatke, ki z otrokom avtomatsko pridejo zraven. V mislih imam: vstopnice za kino, popivanje na študentskih zabavah… Saj tu in tam še vedno greš tudi kot starš kam, ampak prioritete se ti spremenijo, nimaš potrebe po tem. In hej, koliko študent zapravi vsakič ko gre na zabavo? Hitro je življenje z otrokom lahko celo cenejše, ko enkrat pokriješ morebitne začetne stroške (posteljica, voziček, avto…). Ampak za te stroške imaš 9 mesecev časa, sploh očki. Če je bil otrok presenečenje, sicer pa še kak mesec več 🙂

  Mamice, ustvarjajte naprej. Z veseljem bi vas prebiral, ko sem bil v enaki vlogi in bi mi s takim člankom prihranile kakšno skrb. 🙂

  • admin says:

   Hej, prav imaš, super si napisal, predvsem to z nižjimi izdatki! O tem pa res še nismo razmišljale. 🙂
   Hvala za spodbudne besede!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.