Govorni razvoj do drugega leta

Piše: Barbara Razboršek, študentka logopedije in surdopedagogike

Notranje uho ploda je popolnoma razvito že pri dvajsetih tednih, kar pomeni da je novorojenček že v trebuhu poslušal in slišal glasove. Tudi ob rojstvu novorojenček raje posluša človeški glas kot katerekoli druge zvoke, prav tako prepozna glas svoje matere. Poslušanje je v prvem letu starosti najpomembnejše saj tako usvajajo jezik.

V prvem mesecu otrok joka, spušča nekaj kratkih glasov, na primer gruljenje, cviljenje, cmokanje, vzdihi in to je vsa vokalizacija, ki jo zmore. Od dveh do šestih mesecev dojenčki vse bolj pogosto vokalizirajo in sicer uporabljajo povezavo soglasnik – samoglasnik (na primer zlog pa ali ga), po petem oziroma šestem mesecu pa preidejo v fazo bebljanja, torej govori baba, mama, papa. Dojenčki stari deset do enajst mesecev celo »bebljajo v stavkih«, torej kombinirajo svoje besede in jih izražajo z različno intonacijo (na primer kot vprašanje, vzklik).

V drugi polovici prvega leta dojenček začenja uporabljati geste, ki so predhodnik govora. Tako začnejo kazati s prstkom, vzpostavljati očesni kontakt… Ko otrok začne s kazanjem s prstom je pomembno, da se na to odzovemo, da poimenujemo stvar na katero kaže. Tako spodbujamo otrokovo radovednost, hkrati pa že širimo njegovo besedišče. Okrog prvega leta starosti otrok izgovori prvo beseda. Pomembo je da besedo rabi spontano, jo rabi stalno za isto dejavnost, predmet ali osebo in besedo prepozna tudi odrasla oseba, ki z njim komunicira v različnih situacijah. Mnogokrat namreč otroci ob igri izrečejo besede, ki so za nas popolnoma smiselne, otroku pa se je le posrečila in tega ne moremo opredeliti kot prve besede. Sicer se prva beseda pri otrocih pojavi zelo različno, zato je za nas pomembnejši podatek koliko besed ima pri dveh letih starosti. Takrat naj bi otrok namreč že imel vsaj 50 besed. Za lažje beleženje vam je na voljo kar nekaj aplikacij. Meni najljubša je aplikacija Words I Say (dostopna za apple), kjer najprej ustvariš otrokov profil (ime, datum rojstva in spol), nato pa vpisuješ otrokove nove besede, kjer zabeležiš zapis besede, otrokov izgovor besede in datum. Tako boste vedno na tekočem koliko besed otrok že ima usvojenih. 🙂

Aplikacija za telefon

Viri:

  • Buckley, B. (2003). Children`s communication skills: from birth to five years. London: Routledge Falmer.
  • Marjanovič Umek. L., Kranjc, S. in Fekonja, U. (2006). Otroški govor: Razvoj in učenje. Domžale: Izolit.

Preberi še

 

Loading

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.