Šola za starše

Piše: bodoči očka Kristjan

Skozi celotno življenje se veliko učimo in danes vsem znan izraz je vseživljenjsko učenje. Že ko rastemo, se učimo preko igre, nato hodimo v osnovno šolo, večina jih nadaljuje šolanje na srednjih šolah in kasneje na fakultetah. Vendar se naše učenje po koncu tega ne konča. Neprestano se namreč izobražujemo.

V klasičnih šolah nas sicer ne učijo, kako biti dober starš. Vendar pa obstajajo šole za nosečnice in njihove spremljevalce, kjer te pripravijo na starševstvo (na žalost le v prvih mesecih). No ja, če se nekaj urnim predavanjem lahko reče šola. In to sva obiskovala tudi midva s Petro.

Ja, res je, poleg vseh izobraževanj še šola za starše. Človek bi mislil, da tega res ne potrebuješ. A po mojem mnenju temu ni tako. Že res, da sem v začetku premišljeval, čemu to sploh služi, a po prvem predavanju sem ugotovil, da to res potrebujem. Tako sva skupaj z drugimi bodočimi starši obiskala pet predavanj in ene praktične vaje. Vse skupaj je potekalo v UKC Maribor, kjer sem izvedel ogromno novega, česar do sedaj sploh nisem vedel. Seveda, saj v življenju še nisem imel tako bližnje izkušnje z rojstvom otroka ter obdobjem pred in po tem.

Med vsemi informacijami so mi nekatere še posebej ostale v spominu. Že na prvem srečanju mi je bilo precej smešno, ko nam je predavateljica prikazovala različne tehnike dihanja pri porodu. Poudarila je, da navadno na predavanjih noben moški ne poskuša dihati zraven, ko zaukaže naj vsi skupaj potreniramo. Med porodom pa moški dihajo poleg svojih partneric boljše kot one same. Med drugim smo izvedeli tudi veliko koristnega o samem poteku poroda in psihološki pripravi na porod. Najbolj zabavne pa so bile seveda praktične vaje, ko nam je babica prikazala nego in rokovanje z novorojenčkom, ki je imel po njenem mnenju preveč las za novorojenčka in je zato imel ves čas na glavi kapo.

Moje mnenje je, da je takšna šola koristna tudi za moške, še posebej za tiste, ki se mogoče še ne zavedajo kako pomembno vlogo imajo že v času nosečnosti in pri rojstvu njegovih potomcev. 🙂 Za konec pa še en namig. Pred porodom je za moškega veliko lažje, če je poročen, saj ne potrebuje izpolnjevati še obrazcev za potrdilo očetovstva.

Preberi še

Loading

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.