menstruacija

Menstruacija

Piše: nosečka Petra

Zgodilo se je šest let pred dvema črticama na testu za nosečnost. S prijateljem, ki mi je bil všeč, sva se sprehajala po Šentviških travnikih in se pogovarjala o vsem mogočem. Spomnim se, da me je ta fant, ki je danes moj mož, na enem izmed najinih sprehodov vprašal, ali spremljam svojo menstruacijo ter me pobaral, da se je potrebno poznati že prej, če bom kdaj želela imeti otroke. Malce debelo sem ga pogledala, ker pri svojih sedemnajstih letih še nisem bila tako daleč, da bi na svoj cikel gledala drugače kot na nekaj tečnega, nepotrebnega in nadležnega.

Samo sebe sem vprašala, zakaj si resnično ne morem vzeti časa in si označiti, kdaj imam začetek in konec menstruacije. Ko sem začela s spremljanjem svojega cikla, sem se nezavedno začela tudi bolj opazovati. Teden pred menstruacijo so me začele boleti dojke, noge, poleg tega sem čutila zbadanje v jajčnikih. Vendar te bolečine pri meni niso bile močne. Na žalost kar nekaj mojih prijateljic te sreče nima in so krči pri njih bolj boleči. Prva dva dni menstruacije sem navadno potrebovala kakšen topel, mehek predmet ob sebi, nekaj počitka, topel kakav ali malce nežnosti. Vsem moškim priporočam, da svojim prijateljicam, dekletom ali ženam tisti dan ali dva ustrežete v kakšni njihovi razvadi in tako boste tudi vi lažje preživeli njeno izgubljanje krvi. Malce pa morate potrpeti tudi vi, saj si verjetno predstavljate, da ni prijetno hoditi na stranišče, menjati vložkov/tamponov/skodelic, upati, da kaj krvi ne uide in se ta pojavi na hlačah …

Menstrualni cikel pa nima samo slabega dela. Obstaja tudi obdobje v mesecu, ko je ženska polna energije, je nič ne more ustaviti, je izredno storilna in je njena energija usmerjena navzven. To je obdobje, v katerem je tudi najbolj plodna in to je najlepši del meseca, saj se tudi telo vsak mesec pripravi na sprejem novega življenja.

Še en dober razlog, poleg poznavanja svojih občutij, telesa in lažjega načrtovanja otrok (sedaj ali pa v daljni prihodnosti) ima spremljanje menstrualnega cikla. Če me namreč kdo vpraša, kako sem tako kmalu ugotovila, da sem noseča, mu lahko povem, ker teden dni pred menstruacijo (teden po zanositvi!) nisem imela standardnih predmenstrualnih znakov. Toliko sem namreč poznala svoje telo, da sem lahko takoj vedela, da se z menoj dogaja nekaj drugačnega, posebnega.

Na žalost vse ženske nimajo rednega cikla, vendar se mi še vseeno zdi koristno da ga spremljajo in na ta način spoznavajo svoje telo.

Danes sem Kristjanu hvaležna, da me je pred šestimi leti vprašal, ali spremljam svoj mesečni cikel. Verjamem, da ga tudi večina od vas spremlja in pozna. Spoznavajte se, ugotovite, kaj vam prija v določenem delu meseca, poskrbite zase v težjih dneh, ter uživajte v tistih, ko ste polne energije.

Preberi še

Loading

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.