očka ureja papirje

Kako do 15,5% ki jih študentski servis za tvoje delo nakazuje ZPIZ-u

Piše: očka Kristjan

To, da sta oba starša študenta, bi lahko označili kot nekakšen čudež ali delovni izziv za zaposlene na zavarovalnici, CSDju, študentskih servisih in še marsikje.

Smo pač izjemno majhna populacija, s katero se povprečni zaposleni sreča skoraj nikoli. Zato je prvi odziv uslužbencev za okenci velikokrat: “Hjoj, s tem se pa še nisem srečal, prosim počakaj, da pokličem svojega nadrejenega”.

Prav to se je zgodilo, ko sem šel urejat 15.5%, ki jih država plačuje v pokojninsko blagajno že s tem, ker imam “porodniško”. (Več o tem v teh dveh člankih: Ugodnosti in pravice študentskih družin in Papirologija ob rojstvu otroka.)

Povzetek: Tisti od staršev, ki prejema dodatek, je avtomatsko tudi zavarovan za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zato se mu prizna leto pokojninske dobe. Starševski dodatek lahko v celoti koristi mati otroka. Lahko pa po 77. dneh pravico koristi oče. V primeru da študent dela preko študentskega servisa ter hkrati prejema dodatek, je dobro, da na svoj študentski servis odnese potrdilo o prijavi v zavarovanje. Študentski servis mu tako ne bo odbil 15.5% od zaslužka za namen pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

Ker nas je nekaj posameznikov kontaktiralo kaj je potrebno storiti, da ti študentski servis nakaže tudi teh 15.5%, vam po korakih opišem kaj je potrebno storiti.

Koraki so sledeči:

 • Greš na ZZZS in na okencu rečeš za obrazec oz. potrdilo: potrdilo 007 – o prostovoljni vključitvi v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje.
 • Ta obrazec neseš na študentski servis, na katerem opravljaš študentsko delo.
 • Za čas, ko prejemaš starševski dodatek, ti bo študentski servis izplačal tudi teh 15.5%.

(Na nekaterih študentskih servisih pa je dovolj, da prineseš le CSD odločbo o tem kdo in kdaj prejema starševski dodatek in ne potrebuješ potrdila z ZZZS-ja.)

Še uradni dopis iz ministrstva, ki so nam ga prijazno posredovali z eŠtudentskega servisa:

Vključenost v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje mora dijak ali študent še pred izdajo napotnice izkazati z izpisom obdobij zavarovanja v RS Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, ki ne sme biti starejše od 30 dni. Izpis obdobij zavadovanja v RS lahko dijaki in študenti pridobijo na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije. V sklopu storitve Moj eZPIZ je možna tudi elektronska oddaja vloge za Izpis obdobij zavarovanja v RS. Vloga za Izpis obdobij zavarovanja v RS se nahaja na spletnih straneh Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije. – Na žalost pa nam na ZPIZ-u niso mogli izpisati potrdila za naprej, tako da ta dopis z ministrstva po našem mnenju ne drži.

Preberi še

Loading

5 thoughts on “Kako do 15,5% ki jih študentski servis za tvoje delo nakazuje ZPIZ-u

 1. Anja says:

  Najprej bi se ti rada iskreno zahvalila, da si to delil na blogu. Imam pa eno vprasanje, naj zacnem to urejati po rojstvu? Sem zelela prej da bi bilo vse urejeno pa sploh ne pridem do tega obrazca. Ljudje ga nocejo dati, dokler ne razumejo kaj pocnejo 😀 To pa seveda ne razumejo in me posiljajo do SPIZa, do FURSa…
  Hvala za kakrsen koli namig in lep pozdrav.
  Se mi pa ne mudi, ker bom zacela delati sele septembra 🙂

 2. admin says:

  Pozdravljena! Vsekakor tega ne moreš urejati pred rojstvom, saj ti te ugodnosti pripadajo po rojstvu otroka in lahko šele takrat pridobiš obrazec oz. potrdilo 007 na ZZZS-ju. Pomembno je le, da urediš pred prvim izplačilom. Lp

 3. Miša says:

  Tole je super uporabno! Sploh nisem vedela da je temu tako. Kaj pa storiti za tisti denar, ki je že bil nakazan? Na porodniski sem ze kar nekaj casa in žal sem tole šele zdaj prebrala. Se da kako priti do tistega že izgubljenega denarja? Stokrat hvala za odgovor!

  • admin says:

   Živjo Miša,

   sicer je možno, da ti študentski servis nakaže denar za nazaj – vendar nisem prepričana, da je to mogoče za prejšnje koledarsko leto. Raje preveri na študentskem servisu. Na e-Študentskem servisu je bilo to v našem primeru mogoče, vendar takih postopkov niso ravno veseli. 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.